Heb je genoeg van eindeloos scheren, epileren of waxen en wil je voor eens en altijd af van het haar op je benen, oksels of bikinilijn? Of heb je last van onsierlijk haar op je gezicht? Laat dan je haar laseren! Hieronder leggen we je uit hoe dit werk, voor wie het geschikt is, hoe vaak een behandeling nodig is en wat dit kost.
Wat is haar laseren?
Haarlaseren is een manier om definitief van je lichaamshaar af te komen, met behulp van laser. Op je huid zitten overal haarzakjes en in ieder haarzakje zit een haarwortel. Dit is het begin van een haartje en zit onder het huidoppervlak. Bij ontharing met laser dringt een laserstraal door tot aan deze haarwortel. De laser verwarmd de haarwortel in zo’n mate dat hij beschadigd. Hierdoor kan er geen haartje meer groeien. De huid rondom het haartje blijft overigens onbeschadigd. Dit komt omdat de laserstraal alleen bij het pigment van het haarzakje kan komen. Daarom werkt ontharing met laser het beste bij mensen met donker haar, oftewel haar met veel pigment. Hierover lees je verderop meer.
Hoe gaat haarlaseren te werk?
Zoals je hierboven al kon lezen dringt een laserstraal door tot je haarwortel, waardoor deze beschadigd en het haartje niet meer kan groeien. De behandeling gebeurt met een apparaat dat deze laserstraal uitzendt. Voordat we beginnen met laseren, smeren we je huid eerst in met een ultrasound gel. Deze gel koelt de huid en maakt het oppervlak glad. Vervolgens gaat de huidtherapeut stukje voor stukje je huid bij langs met het laserapparaat. Dit kan kleine schokjes geven, maar doet geen pijn.
In onderstaand filmpje zie je hoe het haarlaseren te werk gaat.
Waar moet je op letten na de laserbehandeling?
Na de behandeling dien je twee weken direct zonlicht te vermijden op het gelaserde gebied, omdat de uv-straling die inwerkt op het pigment van je huid kan zorgen voor huidverandering. Ook raden we aan om de eerste 48 uur na het laseren de sauna te vermijden, omdat je huid door de warmte prikkelbaar aan kan voelen. Verder zijn er geen beperkingen.
Voor wie is laseren geschikt?
Laserontharing is geschikt voor alle huidtypes en huidskleuren, maar niet voor alle haarkleuren. Zoals hierboven is uitgelegd komt de laserstraal alleen bij het pigment van het haarzakje. Daarom is laserontharing alleen mogelijk als je haar pigment bevat. Blonde, grijze en rossige haren zijn daarom lastig tot niet te verwijderen met laser. Wil je hier toch permanent vanaf? Dan kun je kiezen voor elektrische epilatie.
Lees meer over elektrische epilatie.
Hoe vaak is een laserbehandeling nodig?
Om van alle haartjes af te komen is altijd meer dan één behandeling nodig. Dit komt omdat je haar drie verschillende groeifases heeft: de groeifase, de slaapfase en de overgangsfase. In de groeifase is het haar aan het groeien, zoals de naam al aangeeft. Ook heeft de haarwortel op dit moment volop pigment. In de overgangsfase stopt het haartje met groeien. Er zit dan ook weinig pigment in. Na ongeveer 6 weken gaat het haartje in de slaapfase, hij valt dan spontaan uit, waarna er een nieuw haartje in het haarzakje begint te groeien. Dit proces herhaalt zich voortdurend. Om alle haartjes te laserren in de groeifase moet een laserbehandeling altijd meer dan één keer uitgevoerd worden. Gemiddeld zijn er 4 tot 6 behandelingen nodig. Dit verschilt echter per persoon en is onder andere afhankelijk van het te behandelen stuk huid.
Hoeveel kost laserbehandeling en wordt dit vergoed?
Hoeveel een laserbehandeling kost is afhankelijk van het te behandelen gebied en de hoeveelheid behandelingen die nodig zijn. Dit is bij de ene persoon meer dan bij de ander. Op de pagina tarieven zie je hoeveel een behandeling per keer kost bij Huidpraktijk Ilona. Heb je bijvoorbeeld maar weinig haar op je been? Dan passen we de prijs hierop aan. Als het gaat om het weglaseren van haren op je gezicht krijg je het bedrag vaak rechtstreeks vergoed van je zorgverzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent.
Meer informatie over je haar laseren
Ben je benieuwd of laserontharing voor jou geschikt is, hoeveel behandelingen je nodig hebt en wat je precies kunt verwachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We nemen graag de tijd om alles rustig uit te leggen.