Oedeem is kort gezegd: een ophoping van vocht in het lichaam. Op deze pagina lees je meer over wat oedeem is, hoe het ontstaan en hoe je oedeem behandeld.
Wat is oedeem?
Als er vocht zit op plekken waar het niet hoort, of alleen in mindere mate, dan spreken we van oedeem. Dit kan voorkomen in bijvoorbeeld je voeten, enkels, buik of onderbenen. Maar ook kan oedeem voorkomen in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld longen of hersenen. Deze pagina gaat echter over oedeem onder de huid, omdat dit is wat de huidtherapeute kan behandelen. Oedeem is erg vervelend, je huid staat helemaal strak en doet vaak of pijn of is erg stijf. Lees meer over oedeem.
Hoe ontstaat oedeem?
De oorzaak van een vochtophoping is een stoornis in het lymfestelsel. Hierdoor krijg je teveel vocht in je lichaam, of de verdeling van het vocht over je lichaam klopt niet meer. Veel organen in je lichaam reguleren je vochthuishouding en de stoornis kan op zijn beurt dan ook weer vele oorzaken hebben. Vaak is oedeem indirect gerelateerd aan je bijvoorbeeld je longen, hart, nieren, lymfe of ontstekingsreacties, medicijnen, voeding of hormonen. Oedeem in de enkels en voeten zie je vaak bij zwangere vrouwen.
Hoe behandel je oedeem?
Wanneer het gaat om oedeem onder de huid kan een huidtherapeute dit vocht verminderen dankzij verschillende behandelmethodes. Deze mix van behandelingen noem je ook wel oedeemtherapie.
Lymfedrainage
Lymfedrainage is één van deze behandelingen. Dankij een speciale massagetechniek maakt de huidtherapeute je huid soepeler. Het vocht kan er hierdoor makkelijker doorstromen. Vaak wordt lymfedrainage gecombineerd met het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen. Die noemen we ook wel compressietherapie. Dankzij de kousen of zwachtels vernauwen je bloedvaten, omdat er druk op komt te staan. Dit bevordert de bloedcirculatie en daarmee het afvoeren van het opgehoopte vocht.
Andere methoden om oedeem te verminderen zijn:
- Ademhalings- en bewegingsoefeningen
- Lymfetaping
- Zwachtelen
- Littekenbehandeling (bij wanneer er sprake is van vochtophoping in of rondom een litteken).
Lees meer over behandelingen van oedeem
Heb je last van oedeem en wil je hier vanaf? Huidpraktijk Ilona kan je helpen. Je kunt het best eerst je huisarts of medisch specialist benaderen voor een diagnose, indien je dit nog niet hebt gedaan. Vervolgen kan Huidpraktijk Ilona tijdens een gratis intake beoordelen welke vorm van oedeemtherapie voor jou geschikt is. Maak hiervoor een afspraak voor een gratis intake.